17 November 2015

Благодарим Ви за вКЛЮЧването!

Идеята, участниците, обученията, менторите, уебинарите, изложбата. КЛЮЧ! Една дума, обединяваща толкова много! На 14 ноември в @лма @лтер – учебен театър на СУ шестима младежи споделиха своите идеи за това в каква България искат да живеят. Джейн Димитрова, Меглена Антонова, Антония Левонтова, Пламена Михайлова, Росица Кратункова и Александър Калинов.  На пръв поглед идеите нямат много общо помежду си и обхващат много различни теми, но това, което ги обединява, е именно ключът, който всеки от тях държи като носител на промяната!

SONY DSC

Анонсите от страната с Джейн Димитрова. Тя ни припомни, че функцията на медиите е да ни представят не само за какво да мислим, но и как да мислим. Медиите могат да възпитават и да налагат вкусове. Действителността, която ни показват, определя и представите ни за действителността, в която живеем. Ако виждаме повече положителни неща за повече от 5 минути в края на емисията, ще можем да приемем факта, че добрата новина също е новина. Защото винаги впечатлява и остава. Лошото се повтаря като факти, сменят се имената и локациите. Доброто носи нещо ново, допълнително, което да остане. А има толкова добри примери около нас, има светове и улици с вълшебства, за които дори не подозираме. Такива места има навсякъде около нас, стига да имаме сетивата да ги открием.  Ако можем да мотивираме себе си, то можем да мотивираме и родината си; да бъдем животообичащи и да търсим градивното и красивото навсякъде около нас. Медиите могат също.

SONY DSCИмаме нужда да се храним с информация, защото информацията е безценна. Но с какво се храним всъщност ни разказа Меглена Антонова. Защото в момента начинът на производство на храната ни трови не само нас, но и нашия дом. Цифрите и статистиките показват ужасяващи негативни тенденции, но има и друга система, без нуждата от всички химикали. Система, която се основава на любовта към храната и запазването на баланса в природата. Система, в която вредителите са пълноценна част, спомагайки ни да отглеждаме една по-здрава храна и по-добра реколта. С избора, който правим всеки ден в чиниите си, свързан с вкуса и качеството, а не търговския вид, можем да повлияем не само на собственото си здраве, но и на здравето на планетата ни. Промяната на отношението ни към храната може да спаси планетата и е лесно, започваме с една ябълка!

SONY DSCАнтония Левонтова обърна внимание на здравето ни като ни представи мисленето на всеки млад човек по тема. Обаче ние всичко си знаем, наясно сме как да водим пълноценен и здравословен начин на живот, как да се предпазваме и забавляваме безопасно. Не ни трябва отделен предмет в училище. Ние сме си достатъчно образовани и преценяваме различните ситуации правилно. Но черните статистики за България сочат точно обратното (по брой на ражданията и абортите на момичета във възраст 15-19 г. България, заедно с Русия и Украйна, е на първо място в Европа) и това трябва да се промени.  Нужна е цялостна програма за предмет по здравно образование в училище, който да обхваща основните хигиенни навици от ранна детска възраст, безопасност, самоконтрол и самоувереност, отношение към другите, толерантност и уважение.

SONY DSC“Законът е врата в полето”, но Пламена Михайлова избра да мине през вратата, защото в полето може да се крият много невидими разочарования и неочаквани загуби. Каква е функцията на законите – санкционираща или мотивираща? Важно да уважаваме законите, защото те ни защитават и освобождават. Ако един закон не ни харесва, начинът да го покажем не е като не го спазваме, а точно обратното, като го спазваме и се борим легално да го променим. Често не сме наясно и с правата и задълженията си като граждани: „Аз лично не знам, че това трябва да го правя“, затова е важно да познаваме законодателството и да бъдем активни в правенето на закони.  След като искаме да живеем в държава, където законите се спазват, не трябва ли ние да започнем да го правим? Да минем през вратата в полето!

SONY DSCРосица Кратункова много обича да говори и затова излезе на сцената на BG КЛЮЧе за втори път, за да ни разкаже историите за “практикарите” Шенер, Наско и Албена-Мелек, които превръщат Столипиново в квартал с бизнес потенциал. И не само. В Столипиново се крие и тайната на специалния „дюнер по швейцарска рецепта“ на иракчанин, живял 30г в Швейцария и избрал Столипиново за свой дом. Знае 5 езика, но българският не е един от тях. Ето как един човек може да пренебрегне културните различиния и да погледне на един квартал извън стереотипите. Често очите и ушите ни пречат да разсъждаваме, когато става въпрос за малцинствата. Едно добро начало за повдигане на невидимата завеса би било да седнем и да слушаме.

SONY DSCЗа живота на мечтите говори Александър Калинов. Няма рецепта, няма и три лесни стъпки към мечтите. Има тежък труд, който не бива да ни плаши. Защо мечтите умират? Например,първата крачка към творческото писане е т.н. говорене: „Знаеш ли, аз мога да напиша книга..“  Този етап продължава средно между 15 минути и 75 години. Много от нас само говорят, защото не знаят коя е първата крачка, но винаги има някой, който знае пътя за нагоре. Когато споделим мечтата си, тя започва своя живот. От нашето съзнание тя отива в колективното съзнание, затова нека споделяме мечтите си!

След всяка от темите имаше кратки дискусии между участниците, аудиторията и специалните гости на събитието –  Георги Генчев от Информационния портал на НПО в България (ngobg.info), Анастасия Гоцева, Директор „Младежки политики“ в Министерство на младежта и спорта и Пролет Велкова, журналист от Дарик Радио.

Събитието нямаше да бъде възможно без финансовата подкрепа на Програма за подкрепа на НПО в България, приятелите и съмишлениците ни от Фондация Дарик, готините @лма @лтер, Интеграл и Кабината.

SONY DSC

Благодарим Ви за вКЛЮЧването! Нека да открием, че не сме единствените луди, които се борим за мечтите си. Нeка се намираме и се подкрепяме! Използвайте хаштаг #spasiidea / #спасиИдея за да намерите хора за каузите си!

Спасете добра идея, спасете мечта!

#BGКЛЮЧе